Ga naar hoofdinhoud

Ik ben Rowen en ik ben via het UWV bij MKB-support terecht gekomen. Vanuit mijn Wajong-uitkering wilde ik de stap zetten om een eigen bedrijf op te gaan richten. Dat is nogal een stap en ik ben dan ook dankbaar dat ik daar hulp bij krijg. Het was allemaal nieuw voor me, dus ik wist eigenlijk niet waar ik moest beginnen. Mijn coach helpt mij om doelen te stellen, te zien waar ik heen moet en over ideeën te sparren. Daarnaast geeft hij me een soort stok achter de deur om echt aan de slag te gaan.

Met mijn bedrijf Spraakwaardig maak ik biografieën over mensen hun leven, of een belangrijk deel van hun leven zoals hun relatiegeschiedenis. Ook ben ik bezig om binnenkort schrijfworkshops aan te kunnen bieden. Het is mijn missie om met een luisterend oor, een creatieve aanpak en plezier mensen te helpen met het verwoorden van hun verhaal.

Ik schrijf graag en geloof in de kracht van verhalen. Het kan helend zijn ze op te schrijven of vertellen. Je kan tot nieuwe inzichten komen of gewoon het fijne effect voelen van aandacht voor jou en je verhaal. Interviews afnemen met mijn klanten vind ik dan ook erg leuk om te doen. MKB-support helpt me vooral bij de zakelijke kant, wat moet ik als bedrijf en ondernemer doen om vooruit te komen. Daar ben ik dankbaar voor.

Ik heb een sterke persoonlijkheid en karakter met een ijzeren wil. Ik dacht dat ik het wel wist, ik kom immers uit een zeer ondernemend familie en hier had ik genoeg voorbeelden wat ik wel en niet moest doen, ik had geen hulp nodig van MKB-support. Althans, dit dacht ik.

Coach Alex Goûtier heeft altijd aandachtig naar mij geluisterd, toont ook empathie en gaat met je mee in gedachten. Totdat hij mij beter leerde kennen en dan liet hij mij denken, hij geeft je een richting en vervolgens moet je aan jezelf bouwen. Bijv. ik dacht dat huis aan huis verspreiding een zeer effectief middel zou zijn tot bekendmaking van mijn bedrijf. Ik had het mis. Het gaat niet om wat je doet maar hoeveel mensen je bereikt, er zijn immers goedkopere manieren om je bereikbaarheid als onderneming te vergroten met een minimale budget.

Alex heeft mijn visie verandert, mijn denkwijze, openstaan voor bouwen aan jezelf en ontwikkeling van je bedrijf. Mijn gedachtegang is niet 10-20% verandert, ik durf wel te zeggen dat dit makkelijk 50% is.

Inmiddels heb ik een gezond bedrijf gestart namelijk Centrale Recherche Dienst in Apeldoorn. Privédetective en Bedrijfsrecherche. Mijn werkzaamheden zijn divers van lichte particuliere zaken tot aan complexe fraudezaken waarbij ik nationaal en internationaal inzetbaar ben.

Ik ben trots op mijzelf dat ik een kundig persoon als Alex Goûtier naast mij heb als steun voor mijn verdere ontwikkeling. Citatie Dhr A. Goûtier, “Eindelijk de leeuw is wakker” Deze woorden vergeet ik nooit meer. Wat ik voor potentiële klanten mee wil geven is, “heb vertrouwen, want je bent in goede handen”.

Vanuit het UWV werd mij als re-integratie naar ander werk de mogelijkheid geboden om ondersteuning te krijgen bij het opzetten van een eigen bedrijf als kunstenares. Dat ik daarbij hulp mocht krijgen van MKB-support voelde als een kans om nog sneller en professioneler alles op de rit te krijgen. Ik greep hem dan ook met beide handen aan!

Wat het traject voor mij vooral lastig maakte was dat ik de noodzaak van veel stappen wel zag, zoals het vraaggericht werken en zelf opdrachten binnen halen, maar mijn gezondheid te fragiel was om dit aan te gaan. Samen met mijn coach zochten we vooral naar wat er wél mogelijk was. Hij gaf me daarbij ook het inzicht dat het beter was me te specialiseren in 1 a 2 dingen in plaats van 10 verschillende dingen ‘aan te bieden’. Pijnlijk om de rest te laten vallen, maar het gaf wel meteen meer ruimte in mijn hoofd en meer tijd om beter te worden in wat er wel over bleef.

Met wat als resultaat? Tegenwoordig maak ik aquarel schilderijen die mijn fascinatie voor de mens en de natuur in al haar prachtige kleuren en verscheidenheid laat zien. Daarbij hou ik me niet aan één specifieke stijl. Ze zijn zowel als origineel, als ook afdruk te koop. Een afdruk is in vergelijking met het origineel goedkoper en men kan zelf het formaat en materiaal kiezen. Dat laatste is een dusdanig succes dat mijn werken inmiddels al in 3 webwinkels aangeboden wordt en daarbij heb ik ook nog 2 eigen webwinkels. Een fantastisch resultaat! Bij de start van dit traject, had ik nooit gedacht zo ver te kunnen komen in zo’n korte tijd. Dus gun jezelf deze kickstart voor je bedrijf en ga samen met MKB-support aan de slag.

Tijdens mijn werkzame leven heb ik gewerkt als verpleegkundige. Gaandeweg groeide mijn interesse voor voeding en leefstijl. Mijn droom was om een eigen praktijk te starten als gewichtsconsulent.

Toen de gelegenheid zich voordeed, heb ik de opleiding gewichtsconsulent gedaan waarna ik kon starten met het opzetten van een eigen praktijk. Al snel kwam ik erachter dat daar heel veel bij kwam kijken. En op een gegeven moment zag ik door de bomen het bos niet meer en de moed zonk mij in de schoenen. Maar een droom opgeven doe ik niet snel en ik ben van nature een doorzetter. Uiteindelijk kwam ik in contact met MKB-Support. Zij hebben mij stap voor stap geleerd hoe ik te werk kon gaan waardoor de warboel in mijn hoofd werd ontward. Ik kreeg weer meer zelfvertrouwen en het gevoel dat het ging lukken. Met name de marketing was voor mij een nieuw aspect in mijn leven omdat ik daar als verpleegkundige nooit mee te maken heb gehad. Bij een eigen bedrijf gaat het erom hoe je jezelf in de markt zet, wie is je doelgroep en hoe bereik je hen. Dat is hard werken. Maar dankzij de steun en professionele coaching is het mij gelukt. Zij motiveerde mij om de nodige stappen te zetten en ik kreeg weer zelfvertrouwen.

Inmiddels heb ik een mooie website, te vinden op Hanne de Jager, en ben vol vertrouwen en plezier gestart met mijn praktijk. Ik heb een eigen visie op gezonde voeding en leefstijl en ben gespecialiseerd in emotie-eten. Ik bied professionele begeleiding en kan mensen goed helpen die al jarenlang kampen met gewichtsproblemen. Vol trots kan ik zeggen dat klanten bij mij in goede handen zijn.

Handgemaakt én met een goed doel
LautBaru.com is een bedrijf in de opstartfase dat mooie handgemaakte producten verkoopt. Je vindt er hoogwaardige zilveren armbanden en stoere holster tassen van gerecycled leer. Tegelijkertijd levert Laut Baru met iedere verkoop een bijdrage aan een belangrijk goed doel: de zee van de enorme hoeveelheden plastic afval bevrijden.

Bijdragen aan een schone oceaan
De 35-jarige Ivan Renema, ondernemer achter Laut Baru, houdt erg van de natuur. Hij kreeg het idee voor zijn bedrijf tijdens een langer verblijf op Bali waar hij na een stressvolle tijd van de natuur wilde genieten en een beetje tot rust wilde komen. Daar zag hij overal plastic afval op het strand en besloot dat hij een bijdrage wilde leveren aan het oplossen van dit probleem. Wat begon met de deelname aan een paar grote beach cleanups eindigde met de geboorte van Laut Baru: aan een schone zee bijdragen met mooie producten waar je blij van wordt en die je ook als cadeau kunt geven. € 20,- van iedere aankoop gaan naar een onafhankelijke organisatie die het plastic afval uit de zee rond Bali verwijdert. Via een QR-code kan de klant zelfs inzien wat precies met zijn donatie gebeurt. De naam Laut Baru betekent dan ook ‘schone oceaan’ in het Indonesisch. Bovendien worden alle armbanden en tassen door inwoners van Bali geproduceerd.

De waarde van een coach
Ivan is bijna zijn hele beroepsleven al ondernemer geweest en kent zijn valkuilen inmiddels goed: soms gaat hij te snel en loopt hij over van de ideeën. Daarom is hij blij met de ondersteuning van MKB-Support. “Wat belangrijk voor me is, is dat je een sparringpartner hebt. Dat je kunt uitspreken wat je denkt en dat iemand met verstand van zaken daar iets op kan zeggen. Dat geeft me veel rust. Door mijn ideeën met de coach te bespreken wordt het allemaal wat inzichtelijker.” De coach helpt hem er ook bij, prioriteiten te stellen en zijn weg in onderwerpen te vinden die voor Ivan minder interessant en boeiend zijn, maar er wel bij horen (zoals belastingen).

Ivan`s tips voor startende ondernemers:

  1. Je hoeft niet in alles de beste te zijn, maar zorg dat je van alle onderdelen van het ondernemerschap iets weet. “Weet wat je eigen krachten zijn en ga daar vooral voor staan. Maar je blijft schipper van je eigen schip. Dus je moet ook weten hoe de masten werken, het roer, …”.
  2. Ook moet je goed je eigen grenzen bewaken. Het grote voordeel, dat je als ondernemer alles zelf in handen hebt en zelf kunt bepalen, kan meteen ook een groot nadeel zijn: “Omdat je zelf de baas bent, kun je jezelf ook helemaal over de kop werken. Het werk gaat altijd door en je moet er zelf kaders in aanbrengen.”
  3. Degene die nog twijfelt over de stap naar ondernemerschap, adviseert hij om het gewoon te proberen. Want pas dan weet je echt of het bij je past!

Radicale zelfzorg voor moeders
Radical Being is een community voor moeders waar persoonlijke aandacht en verbinding centraal staan. Oprichtster Lotte Huisman wil de moeders begeleiden en inspireren om óók goed voor zichzelf te zorgen. Hiervoor biedt ze iedere week live online yogalessen, een coachingsprogramma met buddy en de cursus ‘Radicale Zelfzorg Voor Moeders’ aan. Daarnaast verzorgt ze ook persoonlijke re-integratietrajecten voor moeders met gezondheidsklachten.

Verbinding in Moederschap
De 38-jarige Lotte Huisman, zelf moeder van twee kinderen (4 en 6), doet al yoga sinds haar studies Biologie en Filosofie. “Ik vind de beoefening van yoga heel tof, maar ook het hele filosofische systeem erachter”. Na een hectische baan in de milieubescherming werd ze ziek. Tijdens het herstelproces begon ze vervolgens een 2-jarige yogadocentenopleiding, in eerste instantie om met yoga goed voor zichzelf te blijven zorgen en zich te blijven ontwikkelen. Zo ontdekte ze ook haar passie voor het lesgeven. Ze besloot dat ze yoga als docent met anderen wilde delen om zo aan een mooiere wereld bij te dragen. Toen Lotte uiteindelijk klaar was om te starten zat de wereld midden in een pandemie. Er was weinig vraag naar nieuwe docenten in de yogastudio’s. Omdat ze al langer de wens had gehad om haar eigen baas te zijn, gaf dit haar het laatste zetje om met Radical Being voor zichzelf te beginnen. Dat bleek een goede keuze te zijn. Vanwege Corona startte ze online, en ook daar is ze achteraf heel blij over. Haar doelgroep heeft vaak toch al te weinig tijd en moeite om momenten voor zichzelf vrij te maken. Zo kunnen de moeders de yogalessen makkelijk online volgen wanneer het ze uitkomt, maar wel onder professionele begeleiding en met een groep. Ook kan de oprichtster op die manier vanuit het dorpje waar ze woont mensen in heel Nederland bereiken.

Ondersteuning door een ondernemerscoach
Lotte omschrijft zichzelf als ‘heel eigenwijs’ en botste weleens met haar vorige werkgevers. Dat zorgde voor lastige situaties en kostte veel energie. “Nu doe ik wat ik wil, ik kom er vanzelf achter of iets werkt of niet en ik maak mijn eigen fouten. Dat vind ik heel prettig.” Een keerzijde van het ondernemerschap is dat Lotte als eigen baas ook alles zelf moet doen, zeker in het begin als er nog weinig budget is. Daarom was ze erg blij dat de coach van MKB-Support haar in de startfase bij de vele praktische en financiële aspecten van de bedrijfsvoering ondersteunde waarvan ze als beginnende ondernemer nog weinig wist. Hij was ook een belangrijke stok achter de deur die ervoor zorgde dat Lotte bezig bleef. De gesprekken met de coach werken voor haar steeds weer verhelderend: “Hij komt uit een heel andere wereld dan ik en kijkt er vanuit een ander perspectief naar. Hij stelt kritische vragen, praat niet zomaar met je mee. Dat maakt het ontzettend waardevol voor me.”

Lottes tip voor startende ondernemers:
Als je voor jezelf begint is het alleen maar natuurlijk dat je af en toe onzeker bent of twijfels hebt. Vooral aan de onzekerheid over je inkomen moet je wennen. “Je neemt een grote stap naar iets onbekends, dat is best eng. Probeer de twijfels en onzekerheid in perspectief te zien, ze te accepteren als onderdeel van het proces, en te beseffen dat je daarvan ook ontzettend veel kunt leren en groeien.” De oprichtster van Radical Being adviseert dan ook om je niet alleen op je onderneming te focussen, maar ook met je innerlijke werk bezig te blijven.

Creatieve workshops voor particulieren en bedrijven
Happy You Workshops biedt workshops aan waar je blij van wordt: samen in een groep lekker creatief bezig zijn met hout, leer of keramiek en vervolgens naar huis gaan met een mooie zelfgemaakte schoudertas, tapasplank of wandcirkel. Onderneemster Olga van Baaren verwelkomt in haar pand in Apeldoorn niet alleen individuele deelnemers, maar verzorgt ook creatieve verjaardags- en vrijgezellenfeestjes of bijvoorbeeld teambuildings voor grotere groepen.

Van Ouder-Kind-Workshop tot Teambuilding Happy Day
Het concept achter Happy You Workshops bestaat al sinds 2013. Uiteindelijk heeft toeval ertoe geleid dat Olga van Baaren (49, moeder van twee pubers) drie jaar later de nieuwe eigenaar werd. Toen de oprichtster, een vriendin van Olga, ermee wilde stoppen was Olga net op zoek naar een nieuwe baan en besloot het over te nemen. Een stap waarmee ze heel blij is! “Ik vind het leuk om zelf concepten te bedenken die aanslaan en die vervolgens over te brengen aan de deelnemers van de workshop. Het is mooi om te zien hoe mensen in het begin misschien nog twijfelen of ze het wel kunnen en aan het einde weg gaan met iets wat hartstikke leuk is.”

Na een goede start ging ze haar bedrijf steeds verder uitbreiden. Ze deelde het pand anders in om grotere groepen te kunnen ontvangen en vergrootte het aanbod. Inmiddels kun je bij Happy You Workshops terecht voor een breed aanbod aan creatieve activiteiten: zo kun je er een hapjesplank van steigerhout, wegwijzerbordjes van sloophout of een leren schoudertasje maken. Of je gaat aan de slag met handlettering, porselein beschilderen of wandcirkels maken voor een creatieve interieurdecoratie. Olga biedt haar workshops ook voor grotere groepen (tot 30 deelnemers) aan en verzorgt graag creatieve vrijgezellenfeestjes, babyshowers, teambuilding events en meer.

Een coach om mee te sparren
Het liep heel goed tot de Coronapandemie roet in het eten gooide. De continu veranderende regels en terugkerende lockdowns hebben bij de onderneemster behoorlijk wat stress en financiële onzekerheid veroorzaakt. In deze pittige tijd was Olga blij om ondersteuning van een ondernemerscoach te krijgen. Hij hielp haar de financiële situatie en mogelijkheden inzichtelijk te maken. Daarnaast heeft ze nu een professionele gesprekspartner die met haar meedenkt: “De gesprekken met de coach hebben me rust gebracht. Hij heeft samen met me gekeken wat ik nodig heb, hoe we gaan inzetten en hoe ik het aanbod eventueel kan uitbreiden.”

De financiële onzekerheid is iets wat het ondernemen weleens pittig maakt. Maar voor Olga overwegen nog steeds de voordelen: “Ik heb heel veel ideeën. Als onderneemster kan ik deze uitvoeren en uitproberen, terwijl ik mijn eigen tijd kan bepalen en indelen. En ik ben trots op wat ik doe, dat er mensen zijn die daar blij van worden.”

Olga’s tips voor startende ondernemers
Olga adviseert om er heel goed over na te denken waar je valkuilen liggen. Je moet je zwaktes en sterktes kennen. “En zorg dat iemand aan de zijlijn staat waarmee je kan overleggen. Dat vind ik echt cruciaal.”

De wereld een stukje mooier maken
Blije Meisjes is een vintagewinkel in de binnenstad van Harderwijk waar authenticiteit en hergebruik van items centraal staan. Je vindt er tweedehands kleren met knallende kleuren en hippe designs. Oprichtster Jeannette Tromp wil haar klanten authentieke, verantwoorde en duurzame kleding voor een eerlijke prijs bieden – maar ook een bijzondere belevenis en een plek die je een goed gevoel geeft.

Van de bijstand naar haar droombaan
Jeannette Tromp (50 jaar, moeder van twee pubers) is sinds 2018 trotse eigenaresse van de vintage boetiek Blije Meisjes in het historisch centrum van Harderwijk. De enthousiaste oprichtster heeft daarvoor zware tijden doorgemaakt. Een eerdere winkel waarmee ze moest stoppen, een scheiding en daarna een flinke schuld. Maar Jeannette is een doorzetter. “Van niets iets maken is mijn passie.” Omdat ze van jongs af aan al ondernemer wilde worden en er meer voor haar kinderen wilde zijn, ruilde ze haar vorige baan als jobcoach in voor deze nieuwe winkel – die ze vanuit de bijstand oprichtte. Haar eigen kledinglabel staat voor authentieke en verantwoorde tweedehands kleding voor een eerlijke prijs. Jeannettes missie: “Jou en de wereld nog een stukje mooier maken!” Dit gaat verder dan alleen de verkoop van kleding. Ze wil haar klanten ook een fijne plek bieden waar ze verbinding en liefde kunnen beleven – liefde voor zichzelf, voor elkaar en onze aarde. Samen met een kopje thee of koffie, gezonde, zelfgemaakte hapjes en een positieve sfeer.

Bijsturen en schakelen
Na een succesvolle start begon een jaar later de pandemie. De drie maanden durende lockdown was voor de onderneemster de grootste uitdaging. “Ik heb geleerd dat ondernemen de hele tijd bijsturen en schakelen is. Veel dingen, zoals Corona, zie je niet aankomen. Je moet flexibel zijn.” Dankzij haar creativiteit en positieve mindset wist Jeannette hier het beste van te maken. Zo ontwierp ze haar eigen T-Shirt-campagne met ‘Klaar om te knuffelen’ shirts die zo geslaagd was dat ze daarvan de huur tijdens de lockdown kon betalen. Op dit moment is ze druk bezig met haar nieuwe online concept Vrienden van de blije meisjes dat binnenkort gelanceerd wordt: en “blije community” over alle sociale kanalen, voor klanten die ook graag ambassadeur voor Blije Meisjes willen zijn. De leden krijgen korting in de online shop en kunnen een abonnement afsluiten waarbij ze regelmatig nieuwe kledingstukken voor een tijdje mogen lenen. De oprichtster houdt ervan om nieuwe dingen te creëren en lekker eigenwijs te doen. “Het ondernemen geeft me veel vrijheid, dat vind ik heel belangrijk.”

Een coach die in je gelooft
Voor het oprichten van haar winkel kreeg Jeannette ondersteuning door een ondernemerscoach. “De coach heeft me enorm geholpen. Hij was direct enthousiast over mijn ideeën en geloofde in mijn dromen. Met hem te sparren gaf me meer zelfvertrouwen.” Met hulp van de coach bouwde ze een goede fundering voor haar bedrijf met een gedetailleerd ondernemersplan. En ze leerde steeds weer de focus op het plan en de cijfers te leggen. “Ik wilde al vanaf het begin graag een online winkel en ik droom over een franchise met meerdere winkels.” De coach adviseerde haar om eerst op de fysieke winkel te focussen en het bijkomende werk van een online winkel niet te onderschatten. Dus ging ze het stapje voor stapje doen, wat een goede aanpak bleek.

Jeannettes tips voor startende ondernemers

  • Geloof in jezelf en laat je niet door angsten tegen houden. Je moet je hart volgen. Iets doen waar jij en je klanten blij van worden. “Ik focus niet op de winst. Als ik met mensen zaken doe moet het altijd een win-win zijn.”
  • Ondernemen is keihard werken. Vergeet daarbij niet om goed voor jezelf te zorgen.
Back To Top